Hae tästä blogista

torstai 26. maaliskuuta 2020

Jumalan rangaistus, ei kansanmurha

Eräät Jumalaa vastustavat ihmiset syyttävät valheellisesti Jumalaa kansanmurhien tekemisestä, kun hän Vanhassa testamentissa käski israelilaisten tuhota eräät pakanakansat naisia ja lapsia myöten. Näin vastustajat haluavat viestittää, ettei Vanhassa testamentissa kuvattu Jumala olisi hyvä.

Määritelmäni mukaan kansanmurha on Jumalan tahdon vastainen, tahallinen ja etukäteen suunniteltu toimenpide tai toimenpiteiden sarja tietyn kansan tai kansanryhmän tuhoamiseksi. Historiassa on tapahtunut useita kansanmurhia eli kokonaiseen kansaan tai kansanryhmään kohdistuvia tuhoamistoimia, jotka ovat olleet Jumalan tahdon vastaisia, tahallisia ja harkittuja. Kansanmurhia ovat olleet muun muassa armenialaisten kansanmurha (1915), holokausti (1941–1945), Kambodžan kansanmurha (1975–1979) ja Ruandan kansanmurha (1994). Kansanmurhat kuuluvat ihmiskunnan murheellisimpiin ja synkimpiin hetkiin, joihin syyllisiä ovat paholainen ja hänen vallassaan olevat syntiset ihmiset.

Sen sijaan kun Jumala Vanhassa testamentissa israelilaisten kädellä tuhosi tietyt kansat kaupunki kaupungilta heidän pahuutensa tähden (5. Moos. 9:4,5) siten, ettei ainoatakaan henkeä kaupungissa saanut jättää eloon (j. 20:16), kyse ei ollut kansanmurhasta, vaan Jumalan oikeudenmukaisesta rangaistuksesta kyseisille kansoille, ja ”etteivät he opettaisi teitä tekemään kaikkia niitä kauhistuttavia tekoja, joita he ovat tehneet jumalilleen” (j. 20:18). Jopa poikiaan ja tyttäriään nuo kansat olivat polttaneet tulessa jumalilleen (j. 12:31), ja nyt, neljäsataa vuotta myöhemmin, heidän syntivelkansa oli täysi (1. Moos. 15:13–16). (Edellinen raamatunkohta puhuu ”amorilaisten” syntivelasta, mutta minulle on selvää, että kaikkien muidenkin tuhottaviksi määrättyjen kansojen syntivelka oli täysi.) Herra Jumala vihaa suuresti syntiä ja vääryyttä. Herra Jumala on ankara ja laupias.

Kyseiset Jumalan käskemät ja oikeuttamat tuhoamistoimet kohdistuivat tiettyihin nimeltä mainittuihin kansoihin, jotka asuivat tietyllä maantieteellisellä alueella, Jumalan israelilaisille lupaamassa maassa, ja tietyssä historiallisessa tilanteessa. Jos Jumala määrää tuhottavaksi ja tuhoaa jonkun kansan miehiä, naisia ja lapsia myöten, kyse ei ole kansanmurhasta vaan Jumalan oikeudenmukaisesta rangaistuksesta tuon kansan syntien tähden.